Vaření není věda, ale poctivé řemeslo, ke kterému člověk musí mít vztah

Ženy, které se ještě podle starých zvyklostí naučily vařit od svých matek, jsou určitě ve velké výhodě, protože znají spoustu triků, které se my ostatní musíme učit až za pochodu a není to vždy snadné. Přes lavinu televizních pořadů o vaření a tisícovek receptů, které na nás vyskakují ze všech stran, je pořád nejlepší se k šikovnosti v kuchyni dopracovat praxí.vepřová žebírka
A i když to nepřiznáme, potřebujeme naše gastronomické dílo také pořádně pochválit. A je to ku prospěchu věci, pochvala potěší, a hlavně výrazným způsobem ovlivní nadšení pro další kuchařské experimenty. Tak jako u všeho, když se něco dělá s nadšením, na výsledku je to znát. Vaření pro radost má zaručeně vliv na výslednou podobu a chuť připravovaného pokrmu. Jídlo nemusí být z drahých exotických surovin, aby chutnalo. Někdy stačí jen vzít starý recept a trochu ho oživit. Zkuste třeba vzít obyčejná vepřová žebírka a dát jim trochu šmrnc.
Na rodinou porci si obstarejte: 2 kg vepřových žebírek, pokrájenou červenou cibuli, 4 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci čerstvého strouhaného zázvoru, 3 lžíce slunečnicového oleje, sklenici ananasové šťávy, 5 lžic rajčatového protlaku, šťávu z limetky, 2 lžíce medu a 6 lžic thajské sladké chilli omáčky.jídlo na talíři
Sekáčkem naporcujeme jednotlivá žebra a necháme je asi půl hodiny povařit ve slané vodě (budou měkká a maso půjde dobře oddělit od kosti a zbavíme se tuku z povrchu masa). Po vaření žebra vyndáme z vody a necháme oschnout. Připravíme si na pánvi na oleji cibulku, česnek a zázvor, dokud směs nezměkne a poté přidáme ananasovou šťávu, rajčatový protlak, med, limetkovou šťávu a půl chilli omáčky. Necháme vše provařit, než omáčka zhoustne. Touto omáčkou důkladně potřeme žebírka rozložená na plechu a dáme na půl hodiny péct. Během této doby je několikrát potřeme. S příchodem teplého počasí se příprava tohoto jídla může přesunout do zahrady na gril.