Vše důležité o mandlích

Mandle jsou chutné ořechy podlouhlého tvaru, které pod skořápkou skrývají plod v hnědé slupce. Proslavila je především móda zdravého životního stylu a stravování, neboť patří mezi pochutinu, která pomáhá při hubnutí a bojuje proti obezitě. To, že skvěle chutnají jim samozřejmě na oblibě přidalo ještě více. A proč je konzumovat? Jsou totiž skvělým zdrojem antioxidantů a preventivně působí proti mnoha různým onemocněním.

almonds-1571810_1280

Mandle známe všichni, takže pouze pro pořádek uvedeme, že se jedná o plod stromu mandloně obecné (někdy také pouze mandlovník), který původně pochází ze středního východu. Ačkoli se jedná o strom subtropického podnebí, dobře se mu daří také v teplejších oblastech naší republiky. Je sice pravda, že u nás dorůstají sotva poloviční výšky, než ve své domovině, přesto si u nás vedou vcelku obstojně. A navíc – procházka rozkvetlým mandloňovým sadem začátkem jara je naprosto úchvatná! Strom totiž kvete světle růžovými květy, které vypadají velmi romanticky.

Doporučená denní dávka je jedna hrst, což představuje 28 g semen. Konzumovat je můžete jen tak nebo jako součást různých receptů, nejčastěji se s nimi setkáme ve vánočním cukroví, ale tvoří také podstatnou část marcipánu. Oblíbené jsou k vínu, v salátech či snídaňových a ořechových směsích. Vyrábí se z nich mandlová mouka, mléko nebo máslo sloužící jako zdravější alternativa běžných zástupců. Vyrábí se z nich také velké množství alkoholických nápojů.

flour-3636553_1280

Mandle jsou bohaté na celou řadu živin a vitamínů. Jedná se především o vlákninu, bílkoviny, tuky, vitamin E, mangan, hořčík, fosfor, vitamin B2 či měď.

Na pultech v obchodech se setkáváme s mnoha druhy mandlí, vcelku i na kousky, se slupkou či bez. Odborníci doporučují mandle konzumovat i se slupkou, protože právě tato část ořechu obsahuje většinu antioxidantů, které pomáhají zpomalovat proces stárnutí, snižují riziko různých onemocnění s rakovinou v čele.